800 g | brambory | |
800 ml | vývar z brambor | |
70 g | hladká rýžová mouka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
1-2 špetky | sůl | |
drcený kmín | ||
2-3 lžíce | čerstvý kopr | |
1-2 lžičky | umeocet | |
zálivka | ||
200 ml | voda | |
80 g | sušený sojový nápoj s příchutí smetany | |
směs | ||
600 g | kuřecí prsa | |
1.5 lžíce | sušená zeleninová směs Horalka | |
3 lžíce | hladká rýžová mouka |
1. Na přípravu tohoto receptu si obstaráme některé uvedené suroviny v prodejně zdravé výživy. Kuřecí maso očistíme, umeleme a promícháme se špetkou soli, sušenou zeleninovou směsí Horalka, 2 lžícemi rýžové mouky a 2 lžícemi vody. Směs řádně propracujeme a necháme v chladu odležet asi 15 minut. Pak si ze směsi připravíme kuličky ve velikosti vlašského ořechu a opět odložíme stranou do chladu. Sušený sojový nápoj v prášku a rýžovou mouku rozmícháme dohladka s 200 ml vody.
2. Brambory oloupeme a v osolené a kmínem ochucené vodě uvaříme doměkka. Pak je slijeme, ale vývar z brambor nevyléváme. Do většího kastrolu nalijeme trochu vývaru tak, aby sahal asi 2 cm ode dna. Vývar přivedeme k varu, postupně vložíme masové kuličky, které pozvolna uvaříme doměkka. Pak kuličky vyjmeme, přilijeme vývar z brambor a vmícháme sojovou zálivku. Vše za stálého šlehání přivedeme k varu a povaříme asi 2 - 3 minuty. Nakonec omáčku ochutíme čerstvě sekaným koprem, okyselíme umeoctem a vrátíme zpět kuřecí kuličky.
3. Kuřecí kuličky v koprové omáčce podáváme s vařeným bramborem. Je to výborný recept pro dietu při onemocnění slinivky břišní.
Videorecept: Koprovka nebo křenovka podle Anny
Mám tu pro vás jeden základ, ze kterého snadno vytvoříte obě varianty. No a to vše bez mouky!!
Jak využít voňavý kopr v kuchyni?
S blížícím se létem je úzce spjato i zavařování a nakládání ovoce a zeleniny. Pro mnohé to je zábava a pro mnohé naopak utrpení. Kdo by se ale v zimě obešel bez naložených hřibů, čalamády nebo bez veledůležitých kyselých okurek? Nevím jak vy, ale já si bez nich nedokážu život představit. Do většiny těchto nálevů patří kopr. Přibližme si proto tuto aromatickou rostlinu.
Sběr kopřiv: Na čaj, špenát i kopřivovou polévku
Nastává čas, kdy mnoho z nás začne sbírat a sušit různé byliny pro svá oblíbená jídla. Nejinak je tomu s kopřivou, která se pomalu nejen na našich zahradách pomalu rozrůstá.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena