400 g | kuřecí prsa | |
70 g | zauzená slanina | |
3 lžíce | mléko | |
2 lžíce | olej | |
1 ks | šalotka | |
300 g | čerstvé fazolové lusky | |
2 lžíce | máslo | |
40 g | hladká mouka | |
700 ml | slepičí vývar | |
3 lžíce | čerstvý kopr | |
100 ml | smetana na vaření 31% | |
1 lžíce | umeocet | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
čerstvě mletý černý pepř |
Očištěná kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky, slaninu nakrájíme na kostičky a vše spolu jemně umeleme. Mletou směs ochutíme pepřem, zlehka osolíme, přidáme mléko, důkladně propracujeme a necháme v chladu asi 1 hodinu odležet.
Fazolové lusky očistíme od stopek, nakrájíme na kousky a ve vroucí osolené vodě povaříme asi 4 – 6 minut tak, aby byly akorát na skus. Poté fazolky slijeme a ihned zchladíme v ledové vodě.
Z odleženého mletého masa tvoříme kuličky, které opečeme na oleji ze všech stran dorůžova. Kuličky vyjmeme a odložíme stranou. K výpeku přidáme máslo, jakmile se rozpustí přisypeme jemně nasekanou šalotku, kterou necháme zesklovatět a následně přidáme hladkou mouku. Za stálého míchání připravíme světlou cibulovou jíšku, kterou zalijeme studeným kuřecím vývarem a zvolna vaříme 20 minut. Poté omáčku ochutíme solí, nasekaným koprem a umeoctem, vše krátce povaříme a nakonec přilijeme smetanu. Do hotové omáčky vložíme masové kuličky a fazolové lusky, vše prohřejeme a ihned servírujeme.
Kuřecí kuličky s fazolovými lusky a koprem podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
Videorecept: Koprovka nebo křenovka podle Anny
Mám tu pro vás jeden základ, ze kterého snadno vytvoříte obě varianty. No a to vše bez mouky!!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena