500 g | kuřecí prsa | |
400 g | fazolové lusky | |
2 ks | šalotka | |
2 ks | okurky kyselé | |
200 ml | drůbeží vývar | |
200 ml | smetana 12% | |
1 lžička | hladká mouka | |
3 lžíce | olej | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na menší plátky asi 4x4 cm. Šalotku očistíme a nasekáme najemno. Kyselou okurku necháme okapat a nastrouháme nahrubo. Mladé fazolové lusky očistíme od stopek a předkrájíme na kousky. Smetanu na vaření prošleháme s hladkou moukou.
Maso osolíme, opepříme, zlehka naklepeme rukou a zprudka ze všech stran opečeme na oleji dorůžova. Poté maso vyjmeme a uchováme na teple. Na výpeku necháme zeskovatět šalotku, přidáme fazolky a krátce asi ½ minuty za stálého míchání orestujeme. Vše osolíme, opepříme, přídáme nastrouhanou okurku a podlijeme vývarem. Fazolkovou směs zvolna povaříme, dokud nebudou lusky měkké, poté přilijeme smetanu prošlehanou s moukou. Omáčku povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Kuřecí kousky rozdělíme na porce, přelijeme smetanovou omáčkou s fazolkami a ihned podáváme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
Jak že to bylo s Jankem a kouzelnými fazolemi? Maminka ho poslala na trh prodat krávu, ale on ji vyměnil za tři fazole. Nahněvaná matka vyhodila fazole z okna. Ty však přes noc vyrostly až do nebe a Janek díky nim zachránil princeznu před obrem a ke štěstí přišel. Mají fazole opravdu kouzelnou moc? Určitě ano, jsou totiž velmi zdravé a prospěšné.
Vaříme s červenou čočkou: Vděčná luštěnina do polévek, karbanátků i salátů
Z červené čočky můžete uvařit polévku i kaši jako hlavní chod. Spolu s rozmixovanými jáhly z ní lze připravit zdravou pomazánku. Dobrá je i s těstovinami, s pohankou nebo jako zahušťovadlo do gulášů. Lze ji použít i jako přílohu k masu či vejci. Pokud rádi experimentujete, určitě ji častěji zařaďte do svého jídelníčku. Přinášíme vám pár tipů, co dobrého si z červené čočky uvařit.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena