500 g | kuřecí játra | |
marináda | ||
---|---|---|
4 stroužky | česnek | |
1 lžička | drhnutý tymián | |
1 lžička | citronová šťáva | |
4 lžíce | olivový olej | |
podle potřeby | ||
špek | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
1. Kuřecí játra rozdělíme na poloviny, očistíme od blan, omyjeme pod studenou vodou a následně kousky důkladně osušíme. Očištěná kuřecí játra vložíme do mísy, opepříme, ochutíme drceným tymiánem, citronovou šťávou a prolisovaným česnekem. Nesolíme. Játra zalijeme olivovým olejem, dobře promícháme a necháme v chladu odležet 3 hodiny.
2. Připravíme si gril s tálem, který dobře rozžhavíme. Jakmile dosáhne střední teploty, potřeme plochu špekem a pokapeme pár kapkami oleje. Na takto připravený a roztopený tál klademe kleštěmi kousky marinovaných jater, která necháme propékat přibližně 3 - 4 minuty. Jakmile se kousky jater zespodu opečou a po okrajích zbělají, otočíme je na druhou stranu a propékáme ještě 3 minuty. Poté je přendáme do misky, teprve nyní osolíme, zakryjeme alobalem a necháme ještě 3 - 4 minuty odstát, aby mohla dojít. Dobře upečená játra nesmějí být uvnitř krvavá, ale jen zlehka růžová. Proto je nutné vše dobře hlídat a kontrolovat, aby nebyla teplota příliš vysoká, anebo naopak nízká. Přepečená játra nebudou chutná.
3. Kuřecí játra připravená na grilu rozdělíme na porce a podáváme se zeleninovým salátem, oblíbenými dresinky a bagetou jako předkrm. Jsou i skvělou chuťovkou při grilovací párty.
Grilovačka v přírodě: Mapa 50 skvělých míst pro vaše BBQ dobrodružství!
Chcete si užít skvělou grilovačku v přírodě se svými přáteli, ale nemáte gril? Žádný problém! Redakce Vaření.cz vytvořila pro vás přehlednou mapu s více než padesáti veřejných grilovacích míst po celé republice.
Sváteční grilování: 10 masových receptů, kterými okouzlíte každou návštěvu
Slunečné počasí a rozpálený gril - kombinace, která si žádá perfektní recepty na domácí sváteční grilovačku.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena