Nejdříve připravíme nádivku. Rohlíky nakrájíme na kostičky a přelijeme je mlékem s rozmíchanými vejci a solí. Doplníme rozehřátým tukem a na drobno nakrájenou petrželkou. Promícháme.
Z bílku můžeme také ušlehat sníh a se všemi ostatními součástmi nakonec zlehka promíchat. Do nádivky můžeme přidat i sekaná kuřecí játra.
Plníme-li vole nádivkou, necháme při kuchání kousek kůže z krčku, ale krček vyřízneme až u prsíček. Kůži na prsou prsty opatrně podebíráme, aby se tam vešlo dost nádivky. Lžičkou pak vole naplníme, ale jen tak, aby při pečení nepraskalo, až nádivka nabude. Vole na konci přehneme a zašijeme. Zbytkem nádivky naplníme břišní dutinu kuřete, předem dobře vytřenou a osolenou. Zašijeme ji nebo sepneme špejlí či speciální jehlou.
Křidélka zaklesneme dozadu, zachytíme je tenkým provázkem, který na hřbetě nepřekřížíme a zachytneme i nožky a uvážeme je k biskupu. Kostičky slaniny rozškvaříme, přidáme tuk a kuře na něj vložíme. Podlijeme a pečeme chvíli prsíčky nahoru, až nádivka trochu ztuhne. Kuře obrátíme a pečeme, až je skoro měkké.
Pak kuře znovu obrátíme, aby zčervenalo i na prsíčkách. Při prvním obrácení podložíme vole kouskem kůže ze slaniny nebo špejlí, aby se nepřipeklo ke dnu pekáčku. Kuře můžeme také zpočátku chvíli dusit a pak teprve péci. Zůstane vláčnější.
Během pečení podléváme kuře vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou. Upečenému kuřeti skrojíme vole s nádivkou, pak je napůl rozstřihneme a rozdělíme na čtvrtky. Je-li kuře velké, můžeme z něho udělat i 6 porcí. Vole i vnitřní nádivku nakrájíme a upravíme s kuřetem na mísu. Máme-li rádi hodně nádivky, připravíme jí větší množství a upečeme ji s kuřetem v pekáčku.
K pečeným kuřatům podáváme brambory, bramborový salát nebo bramborovou kaši, ale také rýži, saláty z čerstvé i sterilované zeleniny nebo kompoty.
Foto: Vojtěch Leman