1 ks | cibule | |
1 ks | kuře | |
2 lžíce | cukr krystal | |
4 plátky | špek | |
2 lžičky | drcený kmín | |
640 g | kysané zelí | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
grilovací koření | ||
mletá sladká paprika | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
voda na podlití |
Kuře očistíme, naporcujeme a podle chuti osolíme a okořeníme pepřem, grilovacím kořením a sladkou paprikou, jak kdo má rád. Místo kuřete můžeme použít kuřecí stehna.
Pekáček vytřeme špekem, na dno položíme vrstvu okapaného kysaného zelí a na něj rozložíme tenká kolečka velké cibule. Povrch posypeme kmínem a cukrem. Na tuto vrstvu položíme okořeněné porce kuřete, poklademe plátky špeku a podlijeme trochou vody. Kuře vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme doměkka bez podlévání. Ke konci pečení sejmeme pokličku a zvýšíme teplotu na 200 °C, aby se nám utvořila kůrčička.
Pečené kuře na zelí podáváme s houskovými či bramborovými knedlíky.
Podzimní zelí pro chuť i pro zdraví
Zelí, jak známo, je cenným zdrojem vitamínů a jeho hlavní sezóna nastává právě teď, v chladných podzimních měsících. Zelí je v naší české kuchyni velmi oblíbené. Často se podává jako příloha k vydatnějším jídlům a upravuje se na různé způsoby.
Autor:Robert Pátek
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena