Recept na zajímavě připravené kuře s náplní z kuskusu a jedlých kaštanů. Výbornou chuť pokrmu dodá pečená cibule s citronem. Kuře podáváme jako hlavní chod s čerstvou zeleninou. Vhodné i pro dietu na slinivku břišní, ale v tom případě servírujeme bez kůže.
3 ks | cibule | |
1 ks | kuře | |
1 ks | citron | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
3 lžíce | citronová šťáva | |
mletý kmín | ||
mletý černý pepř | ||
2 lžičky | mletý sušený česnek | |
nádivka | ||
1.5 kelímku | vývar | |
1 hrst | petrželová nať | |
150 g | jedlé kaštany | |
náplň | ||
1 kelímek | kuskus | |
podle potřeby | ||
olivový olej | ||
vývar na podlití |
Větší kuře očistíme a ze všech stran včetně dutiny břišní osolíme. Kaštany nařízneme a v osolené vodě povaříme asi 15 minut. Ještě teplé kaštany oloupeme a nakrájíme na hrubší kousky. Kuskus nasypeme do mísy, promícháme se 2 lžícemi oleje, sušeným česnekem , osolíme a zalijeme horkým vývarem. Mísu zakryjeme a kuskus necháme nabobtnat. Cibule oloupeme a polovinu jedné cibule nakrájíme na drobné kostičky. Zbývající cibule rozkrojíme na čtvrtiny. Petrželku jemně nasekáme. Měkký kuskus promícháme s petrželkou, kaštany a kostičkami cibule. Touto nádivkou kuře naplníme a otvor dutiny uzavřeme půlkou citronu a zajistíme jehlami. Kuře nadívané kuskusem a kaštany vložíme do pekáčku, obložíme zbývající cibulí, plátky z druhé poloviny citronu, podlijeme vývarem a zakryté pečeme při 220 °C asi 45 - 50 minut. Během pečení kuře podléváme vývarem. Posledních 15 minut kuře dopečeme do růžova nezakryté. Kuře nadívané kuskusem a kaštany rozdělíme na porce, obložíme cibulí, přelijeme vypečeným sosem a podáváme s čerstvou zeleninou.
Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech
Také se těšíte na vůni pečených kaštanů, která se line ze stánků v předvánočním čase? A co takhle si z jedlých kaštanů připravit pyré, omáčku či dezert pěkně v teple domova?
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena