Syrové brambory nastrouháme, vymačkáme přebytečnou vodu. Smícháme s majoránkou, česnekem, troškou soli, špetkou kmínu, pepře a 2 vejci. Vznikne bramborákové těsto (bez mouky).
V druhé míse nakropíme na kousky pokrájené housky mlékem.
Na pánev dáme trochu sádla a na kostky pokrájenou uzenou slaninu, promícháme a zpěníme na ní cibulku. Navlhčené housky promícháme se 2 vejci, přidáme vegetu a přidáme osmaženou slaninu s cibulí. Potom smícháme bramborákovou směs a směs z housek dohromady. Pekáč vymažeme sádlem a vlijeme na něj připravenou směs. Kuře rozpůlíme, osolíme a vložíme do směsi na pekáč kůží dolů a trošku ho do ní vtlačíme. Přikryjeme a pečeme v dobře vyhřáté troubě. Když je maso téměř měkké, obrátíme kuře kůží nahoru a dopečeme do křupava.
Kuře na cmundě podáváme jako hlavní chod.