Kuře naporcujeme - stehna a křídla oddělíme, zbytek kostry přepůlíme. Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na půl kolečka. Rajčata a stroužky česneku nakrájíme na plátky.
Zapékací mísu vytřeme důkladně máslem. Vložíme vrstvu cibule, kterou nešetříme. Na cibuli dáme vrstvu rajčat, vrstvu anglické slaniny. Naporcované kuře jemně posypeme paprikou, pepřem a potřeme vrstvou česnekové pasty. Kuře nesolíme, pasta je slaná. Nakonec potřeme kuře plnotučnou hořčicí.
Naskládáme kuře na slaninu a poté pokryjeme vrstvou cibule a nakrájeného česneku. Vložíme plátky másla, poté rajčata - jemně posolíme a navrch dáme plátky slaniny. Vše zakryjeme vrstvou cibule, můžeme použít i červenou. Takto připravené kuře zasypeme trochou mletého kmínu a majoránky. Kuře alá ViRy pečeme zakryté v troubě asi na 190 °C. Maso podle potřeby podléváme vodou a omastkem. Pozor - rajčata a cibule pustí vody hodně, takže na počátku s podléváním vodou opatrně. Na posledních 10 minut kuře alá ViRy odkryjeme, aby se udělala kůrka.
Kuře alá ViRy podáváme s vařenými brambory. Každému ale podle chuti - kuře je výborné i s rýží.