4 ks | vejce | |
1 lžíce | máslo | |
6 ks | brambory | |
1 l | voda | |
2 lístky | bobkový list | |
1 hrst | hřiby | |
1 kelímek | kysaná smetana | |
podle chuti | ||
---|---|---|
0.5 lžíce | ocet | |
0.5 lžičky | kmín | |
nové koření | ||
4 kuličky | celý pepř | |
1 lžíce | čerstvý kopr | |
podle potřeby | ||
2 lžíce | hladká mouka |
Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky. V polévkovém hrnci rozpustíme máslo. Na másle osmažíme nakrájené houby, okmínujeme a po chvíli přidáme nakrájené brambory. Základ kulajdy zalijeme litrem vody a přidáme koření, bobkový list a vaříme asi 20 minut. Smetanu promícháme s moukou, polévku zahustíme, mícháme a povaříme. Kulajdu s hříbky a smetanou dochutíme solí, nasekaným koprem a octem. Kdo chce polévku vylepšit vejcem, tak 3 minuty před koncem vaření do polévky vklepne vejce. Kulajdu s hříbky a smetanou podáváme teplou s pečivem nebo čerstvým chlebem.
Zahřejte se poctivou polévkou: 6 nejlepších receptů na bramboračku, zelňačku i kulajdu
Přišly mrazivé dny a určitě také pociťujete, jak důležité je se v těchto dnech zahřát. Při volbě pokrmů nemůžete šlápnout vedle, když sáhnete po vydatné domácí polévce. Máme pro vás perfektní recepty z brambor, hub a zelí - surovin, které si teď tělo žádá nejvíce.
Recept na houbovou kulajdu se smetanou krok za krokem
Dnes se naučíme klasickou českou polévku - kulajdu, kterou vylepšíme smetanou a silným kuřecím vývarem. Hub jsou již plné lesy, ale pokud na sbírání nemáte čas, nevadí, použít můžete i sušené. Vše podle podrobného FOTORECEPTU.
Autor:Samman
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena