50 cl | vývar | |
2 lžíce | máslo | |
4 ks | brambory | |
1 ks | cibule | |
400 g | houby | |
4 ks | bobkový list | |
5 kuliček | nové koření | |
2 lžíce | hladká mouka | |
25 cl | smetana 12% | |
podle chuti | ||
---|---|---|
cukr | ||
sůl | ||
ocet | ||
kopr | ||
mletý černý pepř |
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno a kopr na jemno. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Na pánvi osmažíme cibuli na másle a poté přidáme hladkou mouku a připravíme jíšku. Poté jíšku zalijeme vodou nebo vývarem a přidáme bobkový list, nové koření a nezapomeneme míchat, aby v polévce nebyly hrudky. Přidáme nakrájené houby, kopr, osolíme, opepříme, 2 až 3 lžíce cukru a necháme povařit. Můžeme přidat brambory, nebo je uděláme zvlášť. Vaříme, dokud nebudou houby měkké a brambory hotové. Poté zalijeme polévku smetanou. Nakonec do kulajdy s houbami přidáme ocet a případně dochutíme. Polévka by měla by být trochu hustší a chuť sladko-kyselá. Příprava zastřeného vejce: V hrnci necháme vařit vodu lehce pod bod varu a přidáme 2 lžíce octa. Do naběračky opatrně rozklepneme vejce, pomalu vložíme do hrnce a vaříme 3 - 4 minuty. Poté vyjmeme z hrnce a opatrně dáme do polévky. Kulajdu s houbami a zastřeným vejcem podáváme s čerstvým chlebem.
Recept na houbovou kulajdu se smetanou krok za krokem
Dnes se naučíme klasickou českou polévku - kulajdu, kterou vylepšíme smetanou a silným kuřecím vývarem. Hub jsou již plné lesy, ale pokud na sbírání nemáte čas, nevadí, použít můžete i sušené. Vše podle podrobného FOTORECEPTU.
Autor:david.jilek
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena