100 g | máslo | |
2 lžíce | ocet | |
120 g | brambory | |
3 lžíce | hladká mouka | |
400 ml | mléko plnotučné | |
4 ks | křepelčí vejce | |
200 g | čerstvé hřiby | |
1 svazek | čerstvý kopr | |
300 ml | tučná kysaná smetana | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
bobkový list | ||
drcený kmín | ||
čerstvě drcený pepř |
Brambory očistíme a nakrájíme na menší kostky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli očistíme, oloupeme a rozpůlíme. Houby dáme do hrnce, zalijeme 2 litry vody, přidáme oloupanou rozpůlenou cibuli, bobkový list, kmín a osolte. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Mouku (3-4 lžíce) rozmícháme ve smetaně a naředíme ji trochou studené vody. Směs vlijeme do polévky přes sítko, prošleháme a uvedeme k varu a přidáme čerstvý kopr. Vsypeme kostičky brambor a vaříme dalších 10 minut, dokud brambory nezměknou. Dochutíme octem (1-3 lžíce), dosolíme a postupně do polévky vyklepneme vejce tak, aby se neporušil žloutek a bílek se kolem něj zatáhl. Po chvíli opatrně zamícháme ode dna, aby se vejce nepřichytila, ale zůstala celá. Vaříme na mírném ohni asi 3 minuty tak, aby bílek ztuhl a žloutek ještě zůstal tekutý. Stáhněte z ohně, vmíchejte pokrájený čerstvý kopr a dochutíme čerstvě drceným pepřem. Kulajdu s čerstvými hříbky a křepelčím vejcem podáváme s krajícem čerstvého chlebu.
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Autor:Alakarte-cz
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena