2 větvičky | čerstvý rozmarýn | |
1 ks | bio citron | |
1 ks | kukuřičné kuře | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
vývar | ||
máslo | ||
nádivka | ||
2 ks | vejce | |
3 lžíce | máslo | |
3-4 lžíce | mléko | |
2 ks | houska | |
3 špetky | muškátový oříšek | |
120 g | hrášek sterilovaný | |
1 hrst | čerstvá petrželka |
Kuře očistíme, osušíme a ze všech stran (včetně dutiny břišní) osolíme. Omytý citron rozkrájíme na čtvrtky. Omytou čerstvou hladkolistou petrželku jemně nasekáme. Připravíme si nádivku. Den staré housky nakrájíme na malé kostičky, které zvlhčíme mlékem. Hrášek slijeme a necháme okapat. Změklé máslo utřeme se solí, pepřem a žloutky do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh. K napěněnému máslu vmícháme housky, hrášek, hrst petržele, muškátový oříšek, sůl, mletý pepř. Nakonec zlehka zapracujeme tuhý sníh z bílků.
Kuře naplníme hráškovou nádivkou, dutinu břišní zajistíme párátky a nohy svážeme kuchyňskou nití.
Pekáč vymažeme máslem, vložíme kuře, které obložíme čtvrtkami citronu a větvičkami rozmarýnu. Pečeme ve středně vytopené troubě, za občasného přelévání vypečenou šťávou a vývarem doměkka. Ke konci pečení teplotu zvýšíme a kukuřičné kuře s hráškovou nádivkou dopečeme dozlatova.
Upečené kuře vyjmeme, naporcujeme a šťávu přecedíme a zjemníme máslem. Pečené kukuřičné kuře s hráškovou nádivkou podáváme s bramborovou nebo zeleninovou přílohou. Kuřecí sos servírujme zvlášť.
Grilujeme kuřecí maso: Perfektně propečené kuřecí špalíčky, stehna i špízy
Grilování při nižší či střední teplotě, dostatečně nahřátý a olejem potřený rošt, ale také použití termosondy pro kontrolu vnitřní teploty, to jsou základní předpoklady pro dobře propečené kuřecí maso. Přinášíme vám 8 receptů, které doporučujeme zařadit na grilovací seznam.
Zelený hrášek v receptech: Do polévky, rizota i k masu
Hrášek svou sytě zelenou barvou, nasládlou chutí a křupavostí okouzluje nejeden letní talíř. Pokrmy z něj jsou svěží, nenáročné a nabité energií. Pusťte ho do kuchyně a užijte si jeho sezónu, která právě odstartovala.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena