Nejlepší je použít francouzské kuřátko, ale můžeme použít i kvalitnější české kuřátko. Z kuřete vyřízneme porce a skelet si necháme na omáčku. Prsíčka děláme na minutku a stehýnka pečeme pomalu zvlášť. Prso naložíme den dopředu do bylinek, pepře a olivového oleje. Prso opečeme kůží dolů na olivovém oleji a pak otočíme a dáme asi na 8 minut dopéct. Stehna pečeme v pekáčku s trochou kuřecího vývaru s bylinkami a troškou másla do měkka kolem 150 °C, to trvá asi 40 minut a na konci přidáme teplotu na kůrku. Příprava nádivky - opečenou žemli nebo toastový chléb smícháme se žloutky, opečenou anglickou slaninou, špetkou muškátu, na kolečka rozkrájeným chřestem, pažitkou, plochou petrželí, osolíme a opepříme a zalijeme mlékem. Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme a pečeme na pečícím papíru asi 20 minut na 160 °C. Pozor, aby zcela nevyschla, pak není dobrá. Z karotky s natí vykrájíme tvar, necháme kousek natě pro ozdobu a dáme jí na 15 minut do trouby v přepuštěném osoleném másle. Vyndáme, necháme okapat a opečeme na pánvi. Ke konci přidáme javorový sirup a necháme lehce zkaramelizovat. Omáčku děláme na olivovém oleji s troškou řapíku a kořenové zeleniny. Přidáme v troubě opečený skelet z kuřete a necháme tři hodiny vařit, poté scedíme a necháme zredukovat. Před podáváním přidáme pár lístků tymiánu a vmícháme oříšek másla.
Jarní speciál: Dopřejte tělu detox a zatočte s jarní únavou
Detoxikace je základní prevencí většiny onemocnění lidského těla, posiluje lidskou mysl a zvyšuje odolnost organismu proti vnějším vlivům. Se slovem detoxikace se nejčastěji setkáváme v souvislosti s jarní únavou a jarním očistou organismu, vždyť přicházející jaro vyzývalo k očistě i naše předky – jarní postní doba měla naše tělo připravit již odpradávna na nové období. Ale jak začít? Které bylinky zařadit do svého jídelníčku? A víte, které suroviny naše tělo v postním období uvítá? Vše v dnešním speciálu zaměřeném na detoxikaci organismu, pitný režim a první dary přírody, které nalezneme při jarních procházkách.
Autor:Alakarte-cz
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena