600 g | krůtí prsa | |
40 g | máslo | |
300 g | žampiony | |
2 ks | šalotka | |
200 ml | smetana ke šlehání | |
80 g | strouhaný sýr | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
drcený kmín | ||
podle potřeby | ||
olej |
Krůtí prsa nakrájíme na steaky o výšce asi 2,5 cm a váze asi 200 g. Maso zlehka potřeme olejem, osolíme, opepříme a necháme asi 20 minut odležet.
Mezitím si připravíme žampionový krém. Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Oloupanou šalotku nasekáme najemno. V kastrůlku na rozpuštěném másle necháme zesklovatět šalotku, přidáme žampiony, sůl, pepř a špetku drceného kmínu. Směs za stálého míchání orestujeme, podlijeme malým množstvím vody a podusíme doměkka. Poté několik plátků žampionů odebereme a zbývající houby rozmixujeme dohladka. Do krému za stálého míchámí přilijeme smetanu a vše necháme krátce přejít varem do zhoustnutí. Nakonec do krému vrátíme plátky hub a vše podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Na rozpálené celokovové steakové pánvi zprudka opečeme krůtí maso z obou stran dozlatova. Pečeme z každé strany asi 2 – 3 minuty, poté steaky posypeme strouhaným sýrem a vložíme asi na 10 minut do trouby předehřáté na 170 °C.
Krůtí steaky rozdělíme na porce a podáváme se žampionovým krémem jako hlavní chod. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory nebo i rýže.
(doba přípravy 90 min)
Smažené krůtí řízky s chutí parmazánu
(doba přípravy 45 min)
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena