500 g | krůtí prsa | |
1 hrnek | kuskus | |
1.5 hrnku | drůbeží vývar | |
0.5 ks | cibule | |
2 stroužky | česnek | |
250 g | mražená zeleninová směs | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
čerstvý nebo sušený tymián | ||
čerstvě mletý černý pepř | ||
granulovaný sušený česnek | ||
2-3 lžíce | máslo | |
podle potřeby | ||
rostlinný olej |
Krůtí prsa očistíme a nakrájíme na kousky (medailonky) asi 2 cm vysoké. Maso zlehka naklepeme hřbetem ruky, osolíme, opepříme, ochutíme sušeným česnekem a drceným tymiánem, potřeme olejem a necháme při pokojové teplotě asi 1 hodinu odležet. Kuskus nasypeme do mísy, promícháme se lžící oleje a zalijeme horkým vývarem. Mísu zakryjeme a kuskus necháme nabobtnat. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme najemno.
Na horké pánvi, bez tuku, opečeme naložené krůtí kousky asi 3 minuty z každé strany dozlatova. Poté maso přendáme na alobal, poklademe hoblinkami másla, uzavřeme a uchováme na teple. K výpeku na pánvi přidáme lžíci oleje, na kterém necháme zesklovatět cibuli a česnek, přidáme jarní zeleninovou směs, sůl, pepř a tymián a vše asi 7 minut restujeme. Nakonec do připravené zeleniny vmícháme kuskus a vše krátce prohřejeme a podle potřeby dochutíme.
Krůtí medailonky se zeleninovým kuskusem podáváme s čestvým zeleninovým salátem jako hlavní chod.
Vaříme s kuskusem: Nejlepší recepty s ultra rychlou přípravou!
Kuskus je velmi variabilní surovina, dá se použít jako jednoduchá příloha, hlavní chod v podobě salátu, na způsob rizota, ale také použít jako základ do nejrůznějších placiček, polévek a jako hlavní surovina při přípravě sladkých nákypů a kaší. Jak se kuskus správně připravuje se podíváme ve vybraných receptech.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena