Den předem si necháme přes noc namočit hrách nebo malé bílé fazole. Namočíme si zvlášť sušené houby. Porce krůtího masa osolíme a potřeme prolisovaným česnekem.
Maso prudce opečeme na husím sádle z obou stran a pak přidáme hrubě nasekanou velkou cibuli, podlijeme trochou vřelé vody a dusíme pod poklicí na plotně nebo ještě lépe v troubě doměkka.
Předem namočený hrách nebo fazole uvaříme s bobkovým listem doměkka. Spařené a ve dvou vodách propláchnuté kroupy nebo rýži uvaříme se špetkou kmínu zvlášť. Pak obojí smícháme, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, promnutou majoránkou a prolisovaným česnekem.
Mezitím si na lžíci sádla osmažíme jemně nakrájenou cibuli, přidáme překrájené namočené houby. Osolíme, přidáme trošku drceného kmínu a podusíme doměkka. Houby pak vmícháme do směsi hrachu a krup. Vše vyrovnáme do vymazaného pekáče. Proložíme porcemi krůty, zalijeme trochou vývaru a zapečeme v troubě.
Krůtu v šouletu podáváme se salátem z kysaného zelí.
Podobně se dá připravit šoulet s husou nebo kachnou. Byl to pokrm na sváteční stůl.