200 g | uzená krkovice | |
1 ks | bobkový list | |
10 kuliček | celý černý pepř | |
4 kuličky | celé nové koření | |
1 hrst | sušené hříbky nebo směs hub | |
200 g | ječné drobné kroupy | |
1 ks | cibule | |
2-3 lžíce | vepřové sádlo | |
3 stroužky | česnek | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
sušená majoránka | ||
sušený tymián |
Uzenou vepřovou krkovičku zalijeme studenou vodou, přidáme bobkový list, celý černý pepř a nové koření a uvaříme doměkka. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na kousky. Z vývaru odstraníme koření, přidáme propláchnuté ječné kroupy a namočené houby. Vše pozvolna vaříme 25 až 30 minut doměkka. Poté vše scedíme a necháme okapat.
V hluboké pánvi na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Následně přidáme měkké kroupy s houbami a nakrájené uzené maso. Vše ochutíme prolisovaným česnekem utřeným s pepřem a solí, majoránkou a tymiánem. Za stálého míchání krupoto restujeme, dokud se všechny chutě nespojí a pokrm dostatečně neprohřeje.
Krupoto s uzeným masem a houbami rozdělíme na porce, ozdobíme čerstvou petrželkou a podáváme jako sytý hlavní chod.
Videorecept: Zeleninová polévka s obilovinami aneb i zdravé jídlo může chutnat skvěle
Rádi byste svému tělu dodali tolik potřebné vitamíny a zároveň si pochutnali? Zkuste tuto hustou polévku, jejíž základem jsou loupaná zrna ječmene, cuketa, žampion portobello a bílé víno. Za 20 minut je polévka na stole a připravit ji dokáže opravdu každý.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena