1 ks | dýně velkoplodá Goliáš | |
nálev | ||
---|---|---|
4 ks | pomeranč | |
4 ks | citron | |
6 ks | hřebíček | |
1 ks | badyán | |
1 ks | skořice celá | |
0.5 tobolky | vanilkový lusk | |
750 g | třtinový cukr |
Dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky, které ihned sypeme do předem dobře vymytých skleniček. Trochu stlačíme, aby se jich vešlo co nejvíce. Pomeranče a citrony oloupeme a vymačkáme šťávu (ručně nebo v odšťavňovači), přelijeme do hrnce, přidáme cukr, celý hřebíček, skořici, celý nebo mletý badyán a vanilkovou tobolku. Mícháme, přivedeme k varu a krátce povaříme. Koření z nálevu vyndáme. Ve varné konvici převaříme vodu. Dýni ve skleničkách zalijeme cca do 1/3 nálevem, zbytek objemu dolijeme převařenou vodou. Skleničky s dýňovým kompotem zavíčkujeme, dáme na plech pokrytý utěrkou a zalitý vodou, plech postavíme na dno trouby, troubu nastavíme na dolní ohřev a sterilujeme cca 30 - 40 minut na 180 °C. Horké skleničky s křupavým dýňovým kompotem vyndáme, otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout Množství ingrediencí se řídí podle velikosti tykve a vlastní chuti. Cukru lze dát méně a případně přisladit přímo kostky ještě před zalitím nálevem.
Dýňové hody: Vaříme z dýně od snídaně po večeři
Je tady půlka září, sychravější počasí a s tím i potřeba dopřát tělu syté pokrmy, které nám dodají vitamíny a hlavně nás zahřejí. K tomu nám skvěle poslouží právě dýně, ať už máslová, muškátová, špagetová a samozřejmě oblíbená Hokkaido. Pojďme si z dýně připravit snídani, oběd i rychlou večeři.
Autor:Barbora
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena