těsto | ||
---|---|---|
2 lžíce | olej | |
2 lžičky | sůl | |
1 lžíce | ocet | |
0.5 balíčku | droždí | |
100 g | hladká mouka | |
290 ml | vlažná voda | |
1 lžička | třtinový cukr | |
2 lžičky | celý kmín | |
200 g | žitná chlebová mouka | |
200 g | chlebová pšeničná mouka | |
na ozdobu | ||
sůl | ||
kmín | ||
na potření | ||
bílek |
Do části vlažné vody s cukrem dáme rozpustit kvasnice a necháme nakynout. Mezitím navážíme ostatní suroviny. Do robotu dáme hladkou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, žitnou chlebovou mouku, celý kmín, zbytek vlažné vody, ocet, sůl, olej a zaděláme těsto. Po zpracování a vykynutí těsta vytvarujeme za pomoci hladké mouky 12 kusů dalamánků.
Dalamánky dáme na velký plech vyložený pečícím papírem, znovu necháme vykynout. Povrch nechávám hladký a nenařezávám. Po vykynutí potřeme dalamánky rozšlehaným bílkem, posypeme kmínem a solí. Pečeme při 180 °C v horkovzdušné troubě asi 18 minut. Do trouby vkládám kastrůlek s horkou vodou. Po upečení dalamánky nenecháváme na plechu, ale i s pečícím papírem přesuneme na rošt, aby zbytečně netvrdly a neokoraly. Křupavé dalamánky podáváme jako chutnou přílohu nebo obložíme podle chuti. Z tohoto těsta se dá upéct i dobrý chleba. Doufám, že vás můj recept nezklame a bude chutnat jako nám doma.
Milujete pečivo? Výběr redakce nejlépe hodnocených receptů na domácí rohlíky a housky
Recepty na krásně křupavé a nadýchané domácí pečivo, které povýší každou snídani či svačinu na vyšší příčku.
Chystáte se připravit vajíčkovou pomazánku ze zbylých vajíček? Upečte si k ní voňavé a křupavé domácí rohlíky, housky nebo výbornou cibulovou bagetku!
Autor:Jana Barcalová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena