5 stroužků | česnek | |
1 ks | cibule | |
0.5 ks | kuře | |
0.5 ks | pórek | |
250 g | kroupy | |
0.5 ks | celer | |
1 ks | mrkev (větší) | |
400 g | libové uzené maso | |
1 ks | brambor | |
1 ks | menší petržel | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
5 kuliček | nové koření | |
10 kuliček | černý pepř | |
podle potřeby | ||
čerstvá petrželka |
Kroupy spaříme a propláchneme. Potom je v osolené vodě uvaříme doměkka. Vodu slijeme a kroupy odložíme stranou. Kuře a uzené maso očistíme a omyjeme. Celer, mrkev, petržel a pórek očistíme, cibuli s česnekem oloupeme. Připravené suroviny vložíme do studené vody, přidáme koření, sůl a zakryté vaříme zvolna alespoň 2 hodiny, dokud není maso měkké. Potom vývar přecedíme do jiného hrnce a maso i zeleninu nakrájíme na kousky. Syrový brambor oloupeme a nastrouháme najemno. Vývar přivedeme k varu, vložíme uvařené kroupy, zeleninu a maso. Polévku zahustíme nastrouhaným bramborem, krátce povaříme a podle potřeby dochutíme kořením. Nakonec vmícháme nasekanou petrželovou nať, ale již dále nevaříme. Kroupovou polévku s kuřecím a uzeným masem podáváme s pečivem jako samostatný chod.
Únorové menu: 7 pokrmů, které dokonale zahřejí a zasytí
Únor je jedním z nejmrazivějších měsíců v roce. Žádá si nejen teplé oblečení, ale i zahřátí zevnitř - volbou správných pokrmů. Dopřejte tělu husté polévky, luštěniny, ale i pikantní jídla z jednoho hrnce. Vybrali jsme pro vás 7 receptů, které nezklamou.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena