Recept na tradiční houbovec využijete kdykoli během roku, šanci mu však můžete dát i na Vánoce. Jednoduchý houbový nákyp můžete třeba podávat místo tradičního kuby.
Hodnocení
4.6
/ 5 (112x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
6x
Ingredience
Podle chuti
Česnek4-8 stroužků
Sůl
Majoránka
Tuk2 lžíce
Uzené maso
Mletý černý pepř
Ostatní
Vejce3 ks
Mléko1/3 l
Cibule2 ks
Krupice2 lžíce
Rohlík7 ks
Houby čerstvé400 g
Postup přípravy
Sušené houby přes noc namočíme do rendlíku s vodou. Kdybychom na to zapomněli, nic se neděje. Jen je těsně před přípravou vhodíme do kastrůlku a pár minut povaříme. Pokud máme čerstvé houby, pečlivě je očistíme, nakrájíme na kostičky a chvíli podusíme.
Česnek a cibuli očistíme a samostatně nasekáme nebo česnek prolisujeme.
Rohlíky pokrájíme na kolečka a zalijeme mlékem. Jakmile je z rohlíků kaše, spolu s houbami, krupicí, prolisovaným česnekem, vejci, cibulí, kořením a solí je vařečkou promícháme v misce.
Předehřejeme troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.
V pekáči nebo zapékací misce rozpálíme tuk (horalové používají sádlo), nalijeme na něj houbovou směs a pečeme asi 20 minut.
Před podáváním nakrájíme krkonošský houbovec hubník na kostky. Hubník dobře chutná teplý i studený.
Příště můžeme zkusit vynikající obměnu, která vznikne, když do jídla přidáme uzené maso nakrájené na kostky. Pak hubník pečeme asi 30 minut v troubě na 200 °C. Hubník se dá upravit na spousty způsobů a jíst teplý i studený s čímkoliv.
Pocházím z Krkonoš a moji předci též,proto musím souhlasit s panem Josefem, že krkonošáci dodržují tradiční recept bez uzeného,jednak horský kraj býval chudý na úrodu a hub bylo v lese vždy dost a také to bylo před vánoci postní jídlo tudíž bezmasé, protože se drží bezmasý půst po čtyři adventní neděle, abychom se připravili na tu slávu narození Ježíše Krista a hospodyňky na tu přípravu také potřebovaly více času.Můžeme si přidat cokoli co máme rádi až po vánocích, ale už to nebude Krkonšský hubník.Přeji vám všem krásné prožití svátků vánočních, hlavně těm, kteří spravují tyto stránky.Děkuji
Josef
Pravý hubník
Hubník s uzeným masem nebo slaninou to snad dělají krajáci, ale krkonošák dodržuje tradiční recept.
tristatricettri
výborné
Já přidávám na kostičky pokrájenou angl. slaninu a navrch naskládám plátky másla-nešetřím:). Peču v domácí pekárně.
Station
k tomu uzeýmu
taky jsem zkoušel nakrájet na kostičky plátek uzenýho,dodalo to fajn chuť,doporučuju,pak mě napadlo i přidat mletý maso když jsem dělal větší množství na ale to bylo špatně,nebylo tam vůbec cítit,