800 g | bílý chřest | |
600 g | rýže arborio | |
200 ml | bílé víno | |
2 ks | jarní cibulka s natí | |
2 stroužky | česnek | |
80 g | parmezán | |
podle chuti | ||
---|---|---|
mořská sůl | ||
čerstvě mletý pepř | ||
podle potřeby | ||
máslo | ||
zeleninový vývar |
1. Paličky chřestu důkladně omyjeme a očistíme od nečistot. Odkrojíme tvrdé konce (až 2 cm) a každou paličku lehce oloupeme. Chřest nakrájíme na kolečka.
2. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme nadrobno. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. Přidáme do hrnce a osmahneme dozlatova. Pozor, aby se nám česnek nezpálil, pokrm by mohl nahořknout. Poté přidáme nakrájený chřest a zhruba sklenku bílého vína, přisypeme trošku soli a pepře a celé necháme vařit asi 15 minut. Mezitím v dalším hrnci přivedeme vývar k varu.
3. Po 15 minutách by měl být chřest měkký. Do hrnce k chřestu nasypeme rýži, kterou přibližně minutu rychle mícháme a takto ji jednoduše osmahneme. Poté začneme pomalu přilévat připravený vývar tak, aby vše bylo ponořeno. Stále mícháme. Jakmile se vývar vsákne, přilijeme další naběračku vývaru, aby rýže byla vždy ponořená. Takto pokračujeme až do změknutí rýže. Rýži arborio stačí cca 15-17 minut. Italské risotto vyžaduje svůj čas, takže vše připravujeme na mírném ohni. Rýži nesmíme nechat spálit, ale ani rozvařit, měla by být na skus.
4. Na závěr do rýže přistrouháme parmezán a vmícháme trochu másla, díky čemuž docílíme krémovitosti.
5. Krémové risotto s bílým chřestem servírujeme s hoblinkami parmezánu. My rádi přidáváme ještě čerstvou bylinku - petrželku, ale klidně i čerstvý kopr. Nejlépe chutná s bílým vínem!
Afrodiziakum i elixír mládí - zamilujte si chřest!
Český chřest byl ve světě pojmem a známkou té nejvyšší kvality. O jeho mezinárodním věhlasu se však u nás téměř nevědělo. Chřestová sezóna, tedy období sklizně mladých výhonů, trvá přibližně od poloviny dubna do poloviny června. Pojďme si ji užít.
Jak připravit chřest, aby byl dokonale křupavý?
Příprava chřestu a jeho tepelná úprava není nijak složitá, záleží však na jeho kvalitě a čerstvosti. Jedině mladý a čerstvý chřest bude také chutný. Chřest je velmi křehký, a tak je třeba určitá dávka opatrnosti při jeho přípravě. Bílý a zelený chřest se v jistém ohledu připravuje odlišně.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena