250 g | filet Tilápie | |
200 ml | smetana ke šlehání (31%) | |
1 ks | celer bulva | |
2 ks | petržel | |
3 ks | mrkev | |
1 ks | cibule | |
3 stroužky | česnek | |
2 lžíce | máslo | |
0.3 lžičky | mletý zázvor | |
0.3 lžičky | mletý kmín | |
1 lžička | mletá kurkuma | |
0.5 lžičky | cukr | |
0.5 lžíce | citronová šťáva | |
1000 ml | voda nebo zeleninový vývar | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olivový olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
čerstvě mletý černý pepř | ||
sušená nebo čerstvá petrželka |
Kořenovou zeleninu, celer, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno.
V hrnci, na rozpuštěném másle se lžičkou oleje, orestujeme zeleninu dorůžova a poté přidáme cibuli s česnekem. Jakmile cibule a česnek zesklovatí, přidáme cukr a koření, vše krátce osmahneme a zalijeme vodou, osolíme, opepříme a zvolna vaříme asi 15 – 20 minut doměkka. Následně hrnec odstavíme z tepla a ponorným mixerem zeleninu rozmělíme dohladka. Zeleninový krém zjemníme smetanou a krátce necháme přejít varem. Podle potřeby polévku dochutíme solí a pepřem.
Rybí filety bez kůže očistíme, osolíme, opepříme a z obou stran opečeme na pánvi na olivovém oleji. Pečeme z každé strany asi 2 minuty, záleží na výšce filetů. Poté pánev odstavíme z tepla, rybu zakapeme citronovou šťávou a necháme zakryté asi 5 minut odležet. Hotové rybí maso rozbereme po hoblinkách (vločkách) na kousky.
Krémovou zeleninovou polévku rozdělíme na porce, do středu klademe kousky filetů, ozdobíme čerstvou petrželkou a ihned podáváme.
Tradiční štědrovečerní polévka: Rybí, hrachová i kapustnice
Ani vánoční tabule se bez poctivé domácí polévky jednoduše neobejde. Co se vařívalo o svátcích kdysi a vaří se i dnes? Jakou polévku můžete na štědrovečerní tabuli připravit? Přinášíme vám 6 prověřených receptů, které rodinu rozhodně nezklamou.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena