3 lžíce | máslo | |
0.3 ks | celer | |
1 ks | bílek | |
1 ks | mrkev | |
0.5 ks | petržel | |
100 g | květák | |
1 ks | bobkový list | |
3 lžíce | hladká mouka | |
1 hrst | nastrouhaná houska | |
10 kuliček | celý černý pepř | |
250 g | filet z lososa s kůží | |
400 g | hlava a odřezky z lososa | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
50 ml | smetana | |
citronová šťáva | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
čerstvá petrželka |
Filet z lososa zbavíme kůže, maso nasekáme na jemné kousky. Jemně nasekané lososové maso promícháme s bílkem a strouhanou hoskou, osolíme, opepříme a necháme v chladu odležet. Z kůže a odřezků z lososa, kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), koření (celý černý pepř, bobkový list a sůl) uvaříme vývar, který slijeme a necháme vychladnout. Na rozpuštěném másle krátce orestujeme malé růžičky květáku, poté přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Jíšku s květákem zalijeme rybím vývarem, řádně rozmícháme a přivedeme k varu. Polévku necháme zvolna probublávat asi 20 minut a těsně před dokončením do ní zavaříme malé lososové nočky, které něcháme asi 2 minuty v polévce "táhnout". Poté hrnec odstavíme z tepla, polévku dochutíme solí, citronovou šťávou, sekanou petrželkou a zjemníme smetanou. Dále již nevaříme. Krémovou rybí polévku s lososovými knedlíčky rozdělíme na porce a ihned podáváme.
Fotorecept krok za krokem na pečeného lososa s chutnou zeleninovou směsí. Šťavnaté rybí maso, řapíkatý celer, mrkev, hrášek, bylinky a kousek másla, tak málo stačí k vynikajícímu, třeba i vánočnímu, kpokrmu.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena