2 špetky | sůl | |
2 lžíce | máslo | |
1 ks | brambory | |
0.5 ks | citron | |
1 l | zeleninový vývar | |
150 ml | smetana ke šlehání | |
2 ks | jarní cibulka | |
1 špetka | čerstvě mletý pepř | |
1 svazek | zelený chřest | |
příloha | ||
---|---|---|
bageta | ||
tvrdý sýr |
Chřest omyjeme a odkrojíme 2 cm odspoda. Zelený chřest není třeba loupat. Zbytek nakrájíme asi na 3 cm dlouhé kousky. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka i s částí natě. Bramboru oloupeme a nakrájíme na kostky. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a cibulku osmahneme. Poté přidáme chřest, brambory a asi 2 minuty restujeme. Zeleninu zalijeme studeným zeleninovým vývarem a dáme vařit. Polévku vaříme do změknutí brambor - cca 15 minut.
Chřestovou polévku osolíme, opepříme a vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Do rozmixované polévky ze zeleného chřestu vmícháme vlažnou smetanu a okyselíme citronovou šťávou. Krátce prohřejeme a podle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem.
Krémovou polévku ze zeleného chřestu podáváme horkou, skvěle chutná s rozpečenou bagetkou posypanou sýrem.
Jak připravit chřest, aby byl dokonale křupavý?
Příprava chřestu a jeho tepelná úprava není nijak složitá, záleží však na jeho kvalitě a čerstvosti. Jedině mladý a čerstvý chřest bude také chutný. Chřest je velmi křehký, a tak je třeba určitá dávka opatrnosti při jeho přípravě. Bílý a zelený chřest se v jistém ohledu připravuje odlišně.
Studená polévka gazpacho, která v parném létě skvěle osvěží
Dnes se krok za krokem naučíme studenou polévku, která v létě přijde vhod. Pochází ze Španělska a má mnoho podob. Základem je vždy čerstvá zelenina.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena