2 ks | uzená kuřecí stehna | |
60 g | celer | |
60 g | mrkev | |
30 g | petržel | |
1 ks | bobkový list | |
4 kuličky | nové koření | |
8 kuliček | celý černý pepř | |
1 ks | cibule | |
2 stroužky | česnek | |
200 g | červená čočka | |
1 lžíce | mletá sladká paprika | |
1 lžíce | mletá sladká uzená paprika | |
2 lžíce | olej | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
na ozdobu | ||
pažitka nebo petržel |
Uzená kuřecí stehna důkladně omyjeme. Celer, mrkev a petržel očistíme. Omyté rajče rozkrojíme na čtvrtiny. Cibuli a česnek nasekáme najemno.
Do hrnce vložíme uzená kuřecí stena, která zalijeme studenou vodou, přidáme kořenovou zeleninu a rajče, celý pepř, nové koření a bobkový list. Vše přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 40 - 60 minut, dokud nebude maso zcela měkké. Během vaření sbíráme z povrchu vývaru pěnu a případné nečistoty. Měkká kuřecí stehna vyjmeme, zbavíme kůže, vykostíme a maso natrháme na kousky. Vývar scedíme a zeleninu dále nepožíváme.
V jiném větším hrnci na roztopeném oleji necháme zeklovatět cibulku, kterou zasypeme čočkou. Za stálého míchání přidáme česnek, obě papriky a vše asi 1 minutu zvolna opékáme. Následně přilijeme scezený vývar z kuřecích stehen a vaříme asi 15 až 20 minut, dokud polévka nezhoustne a čočka se bude rozpadat. Poté polévku ponorným mixerem rozmělníme dohladka, pořípadě naředíme vývarem. Polévku podle chuti doladíme solí a pepřem, vložíme kousky masa, vše prohřejeme a můžeme servírovat.
Krémovou polévku z červené čočky s uzeným drůběžím masem rozdělíme na porce, ochutíme bylinkami a ihned podáváme.
Červená čočka: Zdravá luštěnina pro každého aneb jak ji zařadit do jídelníčku
Červená čočka je jedinou luštěninou, která nenadýmá. Navíc se nemusí namáčet a chutná výborně!
Neodolatelné recepty na rizoto: S kuřecím, zeleninou a pravé italské v krémové podobě
Rizoto je původně pravým italským pokrmem, který si žádá pečlivou přípravu a stanovený postup. Ovšem po Česku si jej připravujeme po svém - většinou v nekrémové variantě. Dnes se podíváme na ty nejlepší recepty, které u našich čtenářů bodují.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena