4 stroužky | česnek | |
3 ks | brambory | |
5-6 ks | mrkev | |
2-3 ks | bobkový list | |
2 lžíce | olivový olej | |
1.5 l | zeleninový vývar | |
4-5 ks | jarní cibulka | |
1 kelímek | smetana na vaření | |
1 lžíce | koření Horalka | |
1-2 lžíce | sušené lahůdkové droždí | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
koriandr |
Velké mrkve oškrábeme a nakrájíme na kostky. Stejně tak oloupané středně velké brambory. Celý svazek jarní cibulky očistíme a bez natě nakrájíme na kousky. Oloupaný česnek stačí rozkrojit. Ve velkém hrnci rozpálíme olivový olej a nejprve osmahneme téměř dozlatova cibuli. Přihodíme česnek, který necháme jen krátce rozvonět, vsypeme mrkev, brambory, zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou, přihodíme bobkový list, lžičku solí, koření Horalka a čerstvě namletý koriandr. Polévku přivedeme k varu a poté vaříme asi 15 minut doměkka. Z mrkvové polévky s koriandrem vyjmeme bobkové listy a celý obsah rozmixujeme do hladké konzistence. Případně předem vyjmeme naběračku mrkve a brambor a odložíme stranou, zbytek rozmixujeme a vrátíme zpět zeleninu. Nakonec vmícháme smetanu, dochutíme lahůdkovým droždím a podle potřeby dosolíme. Polévku krátce prohřejeme. Krémová mrkvová polévka s koriandrem chutná jen tak samotná, je sytá a velmi dobrá. Dá se připravit i bez smetany.
Kořenová zelenina – královna podzimní kuchyně
Bez kořenové zeleniny bychom si jen těžko připravili naše oblíbené polévky a vývary, které nás v těchto podzimních dnech tak dokonale zahřejí, posílí a nabijí energií. Kořenová zelenina je plná výrazných chutí, zemitých vůní, ale hlavně vitamínů a minerálních látek. V české kuchyni má své pevné a nezastupitelné místo, které si bezpochyby zaslouží.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena