1 stroužek | česnek | |
1 ks | cibule | |
40 g | celer | |
40 g | mrkev | |
1 ks | bobkový list | |
1200-1500 ml | zeleninový vývar | |
1 ks | brambory | |
1 konzerva | kukuřice ve slaném nálevu | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
zakysaná smetana | ||
mletý černý pepř | ||
nakládaná chilli paprička v oleji |
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Mrkev a celer očistíme a nastrouháme nahrubo. Oloupanoý brambor nakrájíme na kostičky. Česnek nakrájíme na plátky. Velkou konzervu kukuřici slijeme z nálevu a necháme okapat. Na oleji orestujeme cibulku dorůžova, přidáme zeleninu a česnek a vše ještě asi 5 minut zvolna opečeme. Poté tento základ zalijeme vývarem, přidáme brambor, bobkový list a okapanou kukuřici a zvolna vaříme doměkka. Polévku podle chuti osolíme, opepříme a ponorným mixerem rozmělníme dohladka. Pokud chceme mít polévku velmi hladkou, propasírujeme ji přes síto. Krémovou kukuřičkou polévku rozdělíme na porce, ozdobíme zakysanou smetanou a podle chuti nakládanou chilli papričkou v olivovém oleji a ihned podáváme.
Videorecept: Krémová polévka z pečených rajčat podle Anny
Recept na polévku z pečených rajčat je v podstatě vhodný po celý rok. V létě můžete spotřebovat přebytky rajčat ze zahrádky a v zimě použijte rajčata z obchodu. Ta sice nejsou pořádně k jídlu, ale této polévce poslouží úplně stejně jako ta ze zahrádky.
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena