200 ml | smetana | |
1 ks | mrkev | |
1 ks | velká cibule | |
2 ks | větší kedluben | |
1 ks | brambor | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
1-2 ks | bobkový list | |
čerstvá petrželka | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
máslo | ||
600 ml | zeleninový vývar |
Cibuli oloupeme a nasekáme nahrubo. Oloupanou bramboru a kedlubny nakrájíme na čtvrtky. Mrkev oloupeme a omyjeme. Na másle necháme zrůžovět cibuli, pak přidáme ostatní zeleninu, zeleninový vývar, bobkový list a špetku soli. Vše přivedeme k varu a zvolna necháme probublávat, dokud nebude zelenina zcela měkká. Pak vyjmeme celou mrkev, bobkový list a polévku rozmixujeme dohladka. Polévku zjemníme smetanou, dochutíme solí, pepřem a jemně nasekanou petrželkou. Uvařenou mrkev nakrájíme na kostičky. Kedlubnovou krémovou polévku rozdělíme na porce, ozdobíme kousky mrkve a petrželkou. Kedlubnovou polévku podáváme s pečivem nebo krutony.
Kedlubny obsahují zanedbatelné množství kalorií, perfektně se proto hodí pro redukční dietu. Pozoruhodné jsou ale také jejich protirakovinné účinky.
Maso na kedlubnách v 5 variacích: Neuvěříte, jak skvěle chutná!
Jak zařadit kedlubny do jídelníčku tak, aby chutnaly? Zkoušeli jste někdy tuto košťálovou zeleninu zkombinovat s masem? Budete překvapeni, jak takové kuřecí, vepřové a dokonce i rybí maso právě kedlubna doplní. Vybrali jsme pro vás 5 výborných receptů, které doporučujeme vyzkoušet ke všednímu, ale klidně i k nedělnímu obědu.
Jarní speciál: Dopřejte tělu detox a zatočte s jarní únavou
Detoxikace je základní prevencí většiny onemocnění lidského těla, posiluje lidskou mysl a zvyšuje odolnost organismu proti vnějším vlivům. Se slovem detoxikace se nejčastěji setkáváme v souvislosti s jarní únavou a jarním očistou organismu, vždyť přicházející jaro vyzývalo k očistě i naše předky – jarní postní doba měla naše tělo připravit již odpradávna na nové období. Ale jak začít? Které bylinky zařadit do svého jídelníčku? A víte, které suroviny naše tělo v postním období uvítá? Vše v dnešním speciálu zaměřeném na detoxikaci organismu, pitný režim a první dary přírody, které nalezneme při jarních procházkách.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena