250 g | žlutý půlený hrách | |
1 ks | cibule | |
3 lžíce | olej | |
800 ml | kuřecí vývar | |
200 ml | smetana ke šlehání | |
4 ks | vejce L | |
80 g | šunka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
čerstvě mletý černý pepř | ||
4 lžíce | ocet | |
podle potřeby | ||
čerstvá pažitka |
Den předem namočený hrách slijeme a necháme okapat. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji necháme zesklovatět. Poté přidáme hrách, vše krátce orestujeme, zalijeme vývarem, osolíme opepříme a zvolna uvaříme asi 25 až 30 minut doměkka.
Mezitím si připravíme ztracená vejce. Dva litry vody osolíme, okyselíme octem a přivedeme k varu, zamícháme do víru a postupně vložíme rozklepnutá vejce, která zvolna povaříme asi 3 minuty. Ztracená vejce necháme na sítu odkapat. Šunku nakrájíme na proužky a zlehka opečeme na másle.
Uvařený hrách odstavíme z tepla a rozmixujeme tyčovým mixerem dohladka. Potom polévku zjemníme smetanou, podle potřeby dochutíme solí a pepřem, prohřejeme ale již nevaříme.
Krémovou hrachovku rozdělíme na porce, poklademe šunkou, vložíme ztracené vejce, ozdobíme bylinkami a podáváme s opečeným toustem. Polévku můžeme podávat i jako večeři.
Recept na hrachovou kaši krok za krokem
Kdo by neznal českou klasiku - hrachovou kaši. Je tak jednododuchá na přípravu a nenáročná na suroviny! S opečeným párkem, chlebem a okurkou nemá chybu!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena