Cibuli a česnek oloupeme a jemně nasekáme. Okurku oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jader a nakrájíme na 0,5 cm kousky. Fazolové lusky omyjeme a očistíme nakrájíme na 2 cm dlouhé kousky. Fazolové lusky můžeme použít i sterilované. Pažitku nasekáme nadrobno.
Fazolové lusky krátce povaříme ve slané vodě, slijeme a necháme okapat. Konzervované lusky samozřejmě nevaříme. V hrnci potom na másle osmahneme mouku, zalijeme rozpuštěným bujonem, smetanou ke šlehání a dohladka provaříme. Přidáme okurku, fazole, sůl, pepř, přimícháme cibuli, česnek a dochutíme muškátovým květem.
Krémovou fazolovou polévku z fazolových lusků krátce povaříme, posypeme pažitkou a horkou podáváme. S tousty z bílé veky či topinkami je to výborná lehká večeře.