1 ks | cibule | |
300 g | špekáčky | |
1 špetka | mletý bobkový list | |
250 g | červená čočka | |
1 ks | červená kapie | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
500 ml | vývar | |
zakysaná smetana | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
2 lžíce | mletá sladká paprika | |
mletý černý pepř | ||
čerstvá pažitka |
Kapii omyjeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. Špekáčky sloupneme a nakrájíme na stejně velké kousky. Čočku propláchneme vodou a necháme okapat. Na oleji zpěníme cibuli, na které opečeme ze všech stran kousky špekáčků a nakrájenou kapií. Směs posypeme mletou paprikou a za stálého míchání krátce orestujeme. Vše podlijeme vývarem, ochutíme bobkovým listem a přivedeme k varu. Nyní přisypeme červenou čočku, promícháme a zvolna vaříme asi 10 - 15 minut, dokud čočka nenasákne všechnu tekutinu. Čočka musí být zcela měkká. Nakonec vmícháme nasekanou pažitku a pokrm dochutíme podle potřeby solí a pepřem. Krémovou červenou čočku s uzeninou rozdělíme na porce a ozdobíme zakysanou smetanou, která celý pokrm zjemní. Na závěr posypeme bylinkami. Podáváme teplé jako hlavní chod.
Vynikající kaše z červené čočky
(doba přípravy 30 min)
Červená čočka: Zdravá luštěnina pro každého aneb jak ji zařadit do jídelníčku
Červená čočka je jedinou luštěninou, která nenadýmá. Navíc se nemusí namáčet a chutná výborně!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena