3 stroužky | česnek | |
1 lžička | sůl | |
20 g | máslo | |
1 lžička | tymián | |
1 ks | zázvor | |
4 ks | batáty | |
3 lístky | bobkový list | |
1.5 l | zeleninový vývar | |
200 ml | smetana ke šlehání | |
3 ks | jarní cibulka | |
1 lžíce | koření Horalka |
Batáty oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibulku očistíme a nakrájíme na hrubší kousky, stejně se pak bude mixovat. Stejně tak česnek. Zázvor oloupeme a nakrájíme, bude stačit asi 5 cm velký kousek. Tymián otrháme a nasekáme, případně použijeme sušenou bylinku. V hrnci rozehřejeme máslo (nejlépe přepuštěné) a osmahneme cibulku. Poté přihodíme česnek, necháme minutu rozvonět, vsypeme batáty, zázvor a orestujeme. Směs na polévku zalijeme vodou nebo domácím zeleninovým vývarem, přidáme sůl, bobkový list, koření Horalka a 20 minut povaříme. Batáty nám krásně změknou. Batátovou polévku poté tyčovým mixérem (bez bobkového listu) rozmixujeme, přidáme tymián, smetanu a znovu promixujeme. Vznikne nám hladké krémová polévka, kterou podle potřeby dochutíme. Krémová batátová polévka se zázvorem chutná samotná, s bagetkou, s krutony nebo opraženými semínky.
Videorecept: Špagety s krémovou houbovou omáčkou
Špagety, houby a smetana - dokonalá kombinace! Jen pár surovin a trocha šikovnosti stačí k přípravě výborného hlavního chodu. Podle tohoto video návodu jej zvládne připravit opravdu každý!
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která v chladných dnech skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena