náplň | ||
---|---|---|
1 stroužek | česnek | |
1 lžička | sůl | |
3 ks | vejce | |
50 g | máslo | |
250 g | kysaná smetana | |
400 g | špenát listový | |
1 špetka | mletý černý pepř | |
100 g | uzená plec | |
těsto | ||
1 ks | vejce | |
100 g | máslo | |
300 g | hladká mouka | |
3 lžíce | studená voda | |
podle chuti | ||
tymián | ||
bylinky |
Mouku prosejeme na vál, doprostřed uděláme důlek a do něj nastrouháme máslo, přidáme vejce a vodu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň půl hodiny odpočívat v lednici. Špenát necháme předem povolit v lednici. Rozehřejeme máslo, na něm krátce osmažíme nakrájený česnek, přidáme špenát, prohřejeme, odstavíme z plotny a promícháme s vejci, smetanou, solí, pepřem a nasekanými bylinkami. Uzené nakrájíme na plátky.
Těsto rozválíme, natlačíme do koláčové formy a propícháme vidličkou, poklademe několika plátky uzeného, nalijeme na něj náplň a dozdobíme zbylým uzeným.
Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C na nejnižší úrovni asi 45 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou a náplň neztuhne. Křehký špenátový koláč můžeme podávat ještě teplý nebo později i studený, vždy ale chutná mimořádně.
Zdroj: Eklasa.cz
Špenátová sezóna brzy v plném proudu: Recepty, díky kterým si ho zamilujete
Zapomeňte na školní jídelnu. Zelené listy špenátu se dají připravit velmi chutně, pestře a se zážitky z dětství mají málo společného. Zkuste svěží lístky baby špenátu podávat jen tak za syrova třeba k jahodám a sýrům, připravte z nich skvělou přílohu, polévku a nemějte strach je použít i do náplní.
Recept na špenátové lasagne krok za krokem
Rádi byste při vaření využili mladý špenát, který je právě k dostání, případně vám roste ve skleníku nebo na zahrádce? Zapečte jej s lasagnemi a připravte tak výborný bezmasý pokrm, na kterém si pochutná celá rodina.
Autor:Klasa
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena