podle chuti | ||
---|---|---|
cukr | ||
skořice mletá | ||
těsto | ||
1 ks | vejce | |
80 g | máslo | |
7 lžic | mléko | |
4-5 ks | jablko | |
80 g | cukr krupice | |
300 g | polohrubá mouka | |
0.5 balíčku | kypřicí prášek do pečiva | |
podle potřeby | ||
strouhanka |
Do mísy nasypeme mouku, kterou nejprve smícháme s práškem do pečiva. Potom přidáme změklé máslo, mléko, vejce, cukr a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie. Těsto na jablečný koláč necháme odpočívat v lednici asi 20 minut. Mezitím si omyjeme jablka, zbavíme je slupek a nastrouháme na hrubém struhadle. Dvě třetiny těsta rozválíme na pečící papír, který jsme si vystřihli na velikost plechu. Z poslední třetiny těsta vyválíme provazy a z části uděláme okraje. Plát těsta posypeme trochou strouhanky, rozprostřeme strouhaná jablka, posypeme skořicí a cukrem. Ze zbytků provázků vytvoříme mřížku. Křehký jablečný koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C. Křehký jablečný koláč s mřížkou po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako vynikající moučník ke kávě, čaji apod.
Sladký dezert z rýžových vloček, dýně hokaido a nastrouhaných jablíček, jehož příprava je velmi jednoduchá. Rýžová kaše se dá podávat jako snídaně i lehká svačina, navíc si ji lze doladit podle chuti (třeba mletou skořicí).
Jednoduchý obrácený jablečný koláč krok za krokem
Vynikající moučník, který je opravdu jednoduchý na přípravu a díky jablíčkům je úžasně šťavnatý.
Autor:Klára Kvasná
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena