1 balení | listové těsto (rozválený plát) | |
1 svazek | mrkvová nať | |
1 hrst | pražená slunečnicová semínka | |
1 hrst | strouhaný parmazán | |
2 stroužky | česnek | |
6 lžic | olivový olej | |
1 lžička | pepř a sůl | |
1 lžíce | citronová šťáva |
Nejdříve si připravíme mrkvové pesto. Nať z mrkve umyjeme, nakrájíme a dáme do mixéru. Přidáme olivový olej, prolisovaný česnek, hrst slunečnicových semínek, šťávu z poloviny citronu a sůl a pepř. Vše společně rozmixujeme do konzistence pesta. Nakonec přidáme nastrouhaný parmazán a chvilku ještě mixujeme a máme pesto hotové.
Listové těsto vyválíme, potřeme připraveným pestem a poté nakrájíme nožem na tyčinky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 10 minut dozlatova.
Zbytek pesta můžeme použít do těstovin, do salátu nebo na topinky.
Pesto na víc způsobů: Jak ho použít při vaření?
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Kromě pesta bazalkového se můžeme setkat s omáčkou připravenou také ze špenátu, medvědího česneku či rukoly. Pojďme se podívat na samotnou přípravu, ale také chuťově vynikající recepty, kde pesto hraje významnou roli.
Recept na pesto z medvědího česneku krok za krokem
Také se těšíte, až si z jarní procházky přinesete čerstvé listy medvědího česneku? Medvědí česnek je přírodním antibiotikem, antioxidantem a zdrojem vitaminu C. Dnes si z něj připravíme výborné pesto, které má při vaření pestré využití.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena