1 lžička | sůl | |
250 g | máslo | |
2 ks | žloutek | |
0.5 balíčku | kypřicí prášek do pečiva | |
150 g | brynza | |
400 g | hladká mouka | |
na potření | ||
---|---|---|
bílek | ||
na ozdobu | ||
hrubá sůl | ||
semínka |
Máslo necháme dobře změknout, pak ho rozkrájíme na kousky, vložíme do mísy a přidáme žloutky a brynzu. Důkladně rozšleháme na hladkou a krémovitou konzistenci. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a sůl. Vše důkladně zpracujeme na hladké a nelepivé těsto. Těsto rozválíme na podsypané desce na cca 0,5 cm vysoký plát a z něj vykrajujeme pomocí tvořítek různé tvary. Vykrájené sýrové tvary přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme bílkem. Na závěr posypeme semínky, solí, kořením - podle chuti. Sýrové krekry pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C cca 15 minut, dokud nejsou mírně zlatavé. Sýrové krekry podáváme jako slanou chuťovku při nejrůznějších oslavách, třeba těch silvestrovských. Chutnají dobře k pivu i vínu.
Recept na křehké slané tyčinky krok za krokem
Přemýšlíte, jaké přichystat pohoštění pro návštěvu? Domácí slané tyčinky budou tou pravou chuťovkou k pivu i vínu. A tyhle jsou opravdu skvělé!
Silvestrovské pohoštění: Domácí pomazánky, chlebíčky a luxusní tatarák
Oslavy příchodu nového roku se neobejdou bez slavnostního pohoštění v podobě dobrého jídla a pití. Na silvestrovské oslavě nesmí chybět typické občerstvení v podobě různých chlebíčků a jednohubek s domácími pomazánkami, uzeninami a sýry. Nic nezkazíme ani sýrovými tyčinkami, slanými dobrotami z listového těsta či domácím tatarákem. A nesmíme zapomenout ani na prověřené tipy, jakými pokrmy zahnat kocovinu.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena