6-8 stroužků | česnek | |
1 ks | cibule | |
1 lžička | kmín | |
100 g | sádlo | |
1 lžíce | hladká mouka | |
1 ks | naporcovaný králík | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
příloha | ||
kysané zelí | ||
knedlík |
Pekáč vymažeme sádlem. Místo sádla můžeme použít jiný tuk, klidně i máslo. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a narovnáme ji na dno pekáče. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Očištěného a rozporcovaného králíka dáme na vymazaný pekáč s cibulí. Maso nasolíme, potřeme prolisovaným česnekem, posypeme kmínem a dáme péci do vyhřáté trouby. Pečeme pozvolna asi při 150 °C. Králíka na česneku pečeme asi 2,5 hodiny, ale i více. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme trochou vody. Králíka pečeme dozlatova a doměkka.
Upečeného králíka vyjmeme, vypečenou šťávu lehce poprášíme moukou, případně ještě naředíme vodou a krátce v troubě podusíme. Králíka na česneku podáváme s knedlíky, bramborovými špalíčky či s chlupačkami. Králíka na česneku doplníme podle našeho výběru kysaným zelím, případně špenátem.
Není nad českou klasiku! Dnes si krok za krokem připravíme pečeného králíka se zelím
Dnes se naučíme krok za krokem připravit šťavnatého pečeného králíka na bílém víně s vůní rozmarýnu, skvělou přílohou je červené zelí s brusinkami.
Tradiční český králík s brambory a řepou
Ostřílený šéfkuchař restaurace Hotelu Kašperk v Kašperských horách pro nás připravil českého králíka. Vychutnejte si ho s brambory a řepou v moderním pojetí české kuchyně.
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena