5 stroužků | česnek | |
sůl | ||
1 ks | cibule | |
4 plátky | vepřový bůček | |
2 ks | králičí stehno | |
těsto | ||
---|---|---|
sůl | ||
2 ks | vejce | |
40 g | máslo | |
2 dl | mléko | |
1 hrst | pažitka | |
300 g | rohlík | |
pepř | ||
100 g | hrubá mouka | |
příloha | ||
500 g | červené zelí |
Očištěná a nasolená králičí stehna spolu s 3 - 5 cm tlustými plátky nasoleného búčku vložíme do zapékací misky. Přidáme čvrtky z větší cibule a 3 - 4 stroužky česneku (dle síly a chuti). Podlijeme cca 3 dl vody a zaklopené vložíme na hodinu do rozpálené trouby na 220 °C. Poté maso odklopíme a dopékáme doměkka a často přeléváme stehna výpekem. Stehna je lepší případně schovat pod bůček, aby nevyschly. Karlovarský knedlík: Tvrdší rohlík či housku nakrájíme na menší kostičky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, z bílků umícháme sníh. Vlažné mléko, rozpuštěné máslo a žloutky smícháme spolu se solí a nalijeme na nakrájené rohlíky. Přidáme hrst nasekané pažitky, vše promícháme, zahustíme moukou na tvárné těsto, vmícháme sníh z bílků a necháme chvíli odstát. Z těsta vytvoříme koule o průměru 8 - 10 cm a dáme na cca 10 - 12 minut do osolené vroucí vody. Když knedlíky vyplavou, tak vaříme ještě cca 5 minut, neděláme moc velké koule, neprovaří se a zůstanou uvnitř syrové. Uvařené karlovarské knedlíky necháme celé, případně překrojíme na půlky a podávame spolu s upečeným králíkem, kouskem bůčku a zelím.
Není nad českou klasiku! Dnes si krok za krokem připravíme pečeného králíka se zelím
Dnes se naučíme krok za krokem připravit šťavnatého pečeného králíka na bílém víně s vůní rozmarýnu, skvělou přílohou je červené zelí s brusinkami.
Autor:Martin Dočekal
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena