1 špetka | sůl | |
100 g | máslo | |
80 g | cukr krupice | |
100 g | polohrubá mouka | |
náplň | ||
---|---|---|
200 ml | mléko | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
1 kelímek | smetana ke šlehání | |
0.5 balíčku | pudinkový prášek | |
špetka | žluté potravinářské barvivo | |
podle potřeby | ||
tuk na vymazání | ||
hrubá mouka na vysypání | ||
na ozdobu | ||
150 g | černý rybíz | |
150 g | červený rybíz | |
150 g | bílý rybíz | |
na potření | ||
6 lžic | rozpuštěná želatina |
Z rozpuštěného másla, cukru, polohrubé mouky a soli vypracujeme tužší těsto, které necháme v chladničce 30 minut odležet. Z pudinkového prášku (vanilkový, banánový), cukru a mléka uvaříme hustý pudink. Pudink necháme zcela vychladnout a pak do něj vmícháme šlehačku a barvivo. Formičky na košíčky vymažeme a vysypeme. Těsto vtiskneme do připravených formiček, naskládáme na plech a v předehřáté troubě pečeme 8 - 10 minut na 170 °C. Upečené mírně vychladlé košíčky vyklopíme a necháme zcela vychladnout. Pudinkovou náplň nandáme do cukrářského sáčku a nastříkáme do košíčků. Po povrchu "rozsypeme" rybíz a přelijeme jej rozpuštěnou želatinou. Košíčky s rybízem necháme v ledničce ztuhnout.
Vzpomínka na dětství: Citronová babeta s rybízem krok za krokem
Citronovou babetu si možná vybavíte jako oblíbený moučník z dětství. Pojďme se ji dnes naučit připravit krok za krokem, aby byla voňavá, nadýchaná a vláčná, přesně tak, jak má být.
Rybíz právě dozrál: Vyzkoušejte rybízový koláč se sněhovou peřinou
Rybíz dozrál, proto je čas si z něj upéct velmi dobrý koláč. Ideální je červený rybíz, na recept však lze použít i rybíz bílý. Pouze černý rybíz není pro tento druh koláče vhodný.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena