3 stroužky | česnek | |
1 kg | rajče | |
3 lžíce | med | |
1 ks | badyán | |
100 ml | rajčatová šťáva | |
100 ml | ocet vinný | |
1 ks | skořice celá | |
3 lžíce | třtinový cukr | |
1 ks | červená cibule | |
1 lžička | strouhaný čerstvý zázvor | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý zázvor | ||
mletý hřebíček | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
olivový olej |
1. Velká a vyzrálá rajčata spaříme a oloupeme. Česnek a cibuli sloupneme a jemně usekáme. Zázvor oloupeme a nastrouháme.
2. Na oleji necháme zpěnit cibuli, česnek a zázvor. Potom přidáme celá oloupaná rajčata, která až v hrnci rozmačkáme vidličkou. Vše osladíme medem a hnědým cukrem. Podlijeme rajčatovou šťávou, vinným octem, přidáme hvězdičku badyánu a celou skořici. Ochutíme solí, pepřem, mletým zázvorem a špetkou hřebíčku. Zmírníme teplotu na minimum a zakryté zvolna dusíme 60 - 70 minut do zhoustnutí. Během dušení, zejména ke konci přípravy, džem promícháváme, aby se nepřipálil.
3. Z vychladlého kořeněného džemu z rajčat odstraníme badyán a celou skořici, naplníme do sklenice a uchováme v chladu.
4. Kořeněný rajčatový džem podáváme všude tam, kde používáme kečup. Výborně chutná ke grilovaným steakům, hranolkům nebo jako náplň do hamburgerů.
Se zeleninou se dá při vaření kouzlit: Ty nejlepší recepty z čerstvých rajčat
Rajčata jsou v kuchyni zcela nepostradatelná. Pokud milujete chuť zralých rajčat a chcete vyzkoušet nové recepty, máme pro vás tipy na zpracování a výborné pokrmy, ve kterých si rajčata můžete dopřát ve spoustě podob.
Recept na poctivý domácí kečup téměř bez práce
Dnes se krok za krokem naučíme domácí kečup, který je jemný, slaďoučký a konzistencí jako kupovaný. A výhoda navíc, s přípravou není příliš práce.
Rady a tipy pro správné grilování
Nastal čas, kdy je možné posedávat venku dlouho do večera. Proč ho nevyužít k posezení u grilu s možností připravovat grilované pochoutky pro spoustu svých přátel?
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena