100 g | slanina | |
1 ks | velká cibule | |
2-3 ks | paprika různobarevná | |
600 g | vepřový bůček bez kosti | |
marináda | ||
---|---|---|
2 stroužky | česnek | |
1 ks | žloutek | |
3 lžíce | olivový olej | |
1 lžička | citronová kůra | |
0.3 lžičky | římský kmín | |
0.3 lžičky | koriandr mletý | |
1 hrst | čerstvá petrželka | |
2 větvičky | čerstvý rozmarýn | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Nejdříve si připravíme marinádu. Čerstvý rozmarýn a petrželku velmi jemně usekáme a vložíme do misky. Přidáme utřený česnek, mletý kmín, koriandr, citronovou kůru a žloutek. Za stálého míchání postupně přiléváme olej a třeme tak dlouho, dokud nevznikne hladký krém. Nízký libový bůček bez kostí a kůže očistíme, nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a nejlépe ručně prohněteme s marinádou. Takto připravené maso zakryjeme a necháme nejméně 8 hodin rozležet v chladu. Cibuli oloupeme rozkrojíme na čtvrtiny a rozebereme na klínky. Papriky očistíme od jadérek a nakrájíme na stejné kousky. Slaninu nakrájíme na menší tenké kostičky. Na jehly střídavě napichujeme maso, slaninu, cibuli a papriky. Pokračujeme do vypotřebování všech surovin. Kořeněné špízy z bůčku grilujeme na alobalovém tácku za občasného potírání olejem a obracení. Grilujeme doměkka. Kořeněné špízy z bůčku podáváme se zeleninovými saláty, pečivem a pikantními dresinky.
Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?
Vepřové maso patří mezi oblíbené. V našich krajích snad každý občas prahne po klasické vepřové pečeni, knedlíku a zelí. Jsou dokonce totiž lidé, kteří s tím vystačí celý život!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena