2 lžíce | cukr | |
50 g | máslo | |
2 lžíce | ocet | |
1 l | mléko | |
1 list | bobkový list | |
50 g | hladká mouka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý bílý pepř | ||
muškátový oříšek | ||
čerstvý kopr | ||
příloha | ||
6 porcí | brambory | |
6 porcí | fazolky | |
6 ks | vejce natvrdo |
V kastrole rozpustíme máslo a potom přidáme mouku, tak vznikne jíška, která nesmí být tmavá. Jíšku zalijeme mlékem a necháme 20 minut provařit. Během vaření vzniklý bešamel osolíme, opepříme, přidáme trochu muškátového oříšku a přidáme bobkový list. V dalším kastrole, kam nalijeme ocet, rozpustíme cukr a svaříme, až vznikne hustý sirup. Množství octa a cukru se projeví na sladkokyselé chuti omáčky. Až je bešamel hotový, přecedíme jej přes síto do sladkokyselého sirupu a dobře promícháme. Přidáme nadrobno nasekaný kopr a promícháme. Kopr se nesmí dlouho vařit, aby neztratil barvu. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, v osolené vodě uvaříme doměkka. Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a rozkrojíme. Fazolky podusíme na másle. Koprovka se hodí k vařeným bramborám s vejci a fazolkami, nebo dušenému hovězímu a houskovým knedlíkem.
Videorecept: Koprovka nebo křenovka podle Anny
Mám tu pro vás jeden základ, ze kterého snadno vytvoříte obě varianty. No a to vše bez mouky!!
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
Autor:cubeec
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena