3 hrstě | kopřiva | |
0.5 lžičky | sůl | |
1 lžička | lahůdkové droždí | |
1 lžička | mletá uzená paprika | |
2 lžíce | rostlinný olej |
Čerstvé kopřivové chipsy umyjeme vodou, osušíme utěrkou a poté je přendáme do mísy. Zakápneme je olejem, přidáme sůl, uzenou červenou papriku a lahůdkové droždí a promícháme.
Takto připravené kopřivy přendáme na pečící papír a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme zhruba 10 minut.
Během pečení chipsy promícháme a obracíme. Hotové kopřivové chipsy jsou krásně křupavé a navíc i zdravé.
Sběr kopřiv: Na čaj, špenát i kopřivovou polévku
Nastává čas, kdy mnoho z nás sbírá a suší různé byliny pro svá oblíbená jídla. Nejinak je tomu s kopřivou, která se pomalu nejen na našich zahradách rozrůstá.
Pažitka a její využití do velikonočních receptů
Pažitka je příbuzná s česnekem, cibulí či jarní cibulkou a každému jídlu dodá svěží jarní barvu, stejně jako lehce pikantní a říznou chuť. Patří k bylinkám, které je nejlepší využívat v čerstvém stavu, nejlépe hned po utrhnutí. Snadno se pěstuje a můžete ji mít na záhonku, i v květináči na balkoně nebo za oknem. Pojďte se s námi inspirovat několika recepty s touto bylinkou, která si na jaře a zejména o Velikonocích zaslouží vaši pozornost.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena