1 l | vývar | |
40 g | máslo | |
2 ks | žloutek | |
1 šálek | mléko | |
1 miska | kopřiva | |
40 g | hladká mouka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý pepř | ||
podle potřeby | ||
tuk |
Z másla a mouky připravíme v kastrolu světlou a hladkou jíšku. Zalijeme ji vodou nebo vývarem a prošleháme.
Zatím nakrájíme kopřivy na nudličky a spaříme je. Kopřivy přidáme do základu polévky. Osolíme, opepříme a chvíli povaříme. Nakonec do polévky vmícháme žloutky rozmíchané v mléce nebo smetaně. Kopřivovou polévku již jen krátce povaříme.
Kopřivovou polévku podáváme třeba posypanou kostičkami rohlíku opečenými na másle.
Foto: Shutterstock.com
Kopřiva dvoudomá - léčivá rostlina, ne plevel
Léčivé rostliny jsou nejstarší a zároveň nejmodernější léčivé prostředky pro člověka i zvířata. Kopřivu dvoudomou mnozí z nás považují za nepříjemný plevel, ale bylinkáři na ni nedají dopustit. Již za druhé světové války si vojáci obkládali rány lístky kopřiv, aby chlorofyl v nich obsažený urychlil jejich hojení.
Vsaďte na klasiku: Velikonoční nádivka s kopřivami krok za krokem
Je nejvyšší čas začít se připravovat na Velikonoce a poohlédnout se po receptech na tradiční velikonoční pochoutky. Začneme velikonoční nádivkou s uzeným masem a kopřivami krok za krokem.
Autor:100
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena