Dáme si vařit 2 hrnce s vodou. Jeden na těstoviny, druhý na chřest. Chřest oloupeme, téměř k výhonkům a odkrojíme asi 2 - 3 cm spodní části. Chřest můžeme svázat společně nití, budou se lépe vyndávat. Šalotku očistíme a nakrájíme na měsíčky, salsicciu zbavíme slupky.
V jednom hrnci uvaříme velká kolínka podle návodu na obalu al dente. Zatím do druhého přidáme lžičku másla, trochu octa a sůl. Přidáme chřest a vaříme 8 - 10 minut. Pak jej vyjmeme a nakrájíme na špalíčky.
Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje. Vsypeme salsicciu a šalotku a společně zprudka orestujeme. Vlijeme rajčatové pyré a společně krátce dusíme. Omáčku doplníme čerstvou bazalkou, solí a pepřem. Jakmile je chřest i těstoviny hotové, přidáme je na pánev a společně je necháme jen prohřát.
Kolínka se salsicciou a chřestem posypeme strouhaným sýrem, zakápneme olivovým olejem a ihned podáváme.