350 g | rebarbora | |
těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
3 ks | žloutek | |
200 ml | mléko | |
100 g | cukr krupice | |
500 g | hladká mouka | |
80 g | přepuštěné máslo | |
1 kostka | droždí (42 g) | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
náplň | ||
1 ks | vejce | |
80 g | cukr moučka | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
250 g | měkký tvaroh |
Rebarboru oloupeme, nakrájíme na asi 1 cm velké kousky, které spolu se 3 lžícemi cukru a lžící vody krátce podusíme, až jsou na skus. Takto připravenou rebarboru necháme vychladnout. Mezitím si připravíme kynuté těsto. Mouku prosejeme se špetkou soli do mísy a do středu rozdrobíme čerstvé droždí, které posypeme lžící cukru a zalijeme asi 50 ml vlažného mléka. Jakmile se droždí rozpustí, přidáme žloutky, zbývající cukr, vlahé mléko a rozpuštěné máslo. Ze směsi uhněteme hladké těsto, které necháme zakryté 30 minut kynout.
Mezitím si připravíme náplň. Z tvarohu, 1 celého vejce, moučkového a vanilkového cukru umícháme v misce hladkou náplň. Vykynuté těsto rozdělíme na čtvrtiny, ze kterých vyválíme válečky. Z každého pak nakrájíme stejnoměrné kousky těsta a utvoříme koule o průměru asi 3 - 4 cm, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Koule necháme asi 30 minut vykynout, pak do nich uděláme důlky, které plníme tvarohem a navrch položíme kousky rebarbory.
Koláčky s tvarohem a rebarborou potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 °C asi 20 - 25 minut dorůžova.
Koláčky s tvarohem a rebarborou podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji, dobré jsou i jen tak na chuť.
Reveň neboli rebarbora: Užijte si ji v koláči, ale poznejte i její negativa
Co o rebarboře nevíte? Zjistili jsme pro vás pár zajímavostí, které vás určitě překvapí.
Drobenkový koláč s jahodami a rebarborou krok za krokem
Rebarbora a jahody si spolu skvěle rozumí. V tomto čistě rostlinném receptu si je připravíme v podobě drobenkového koláče s vanilkovou náplní.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena