Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Po uvaření připravíme z brambor kaši podle toho, jak jsme zvyklí. Poté necháme kaši vychladnout.
Mezitím si připravíme mleté maso. Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli, kterou osmažíme dozlatova. Poté k cibuli přidáme mleté maso, utřený česnek, papriku, sůl, pepř, kečup, hořčici a důkladně promícháme. Maso dusíme za občasného míchání na mírném ohni zhruba 15 minut.
Zapékací mísu lehce vymažeme olejem. Do mísy přendáme masovou směs a navrch masa vytvoříme pomocí cukrářského pytlíku pusinky z bramborové kaše.
Připravený koláč z mletého masa vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 25 minut dozlatova.