těsto | ||
---|---|---|
2 ks | vejce | |
6 lžic | mléko | |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva | |
150 g | cukr moučka | |
500 g | hladká mouka | |
100 g | Hera | |
nastrouhaná citronová kůra | ||
náplň | ||
1 ks | vejce | |
1 lžíce | mléko | |
1 hrst | rozinky | |
300 g | tvaroh | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
50 g | změklé máslo | |
podle potřeby | ||
skořice | ||
rozinky | ||
nastrouhané jablko | ||
vlašské ořechy | ||
1 balíček | vanilkový cukr na jablka |
Tvarohová náplň: Žloutek oddělíme od bílku. Z bílku ušleháme tuhý sníh. Tvaroh ušleháme s cukrem, změklým máslem, žloutkem a mlékem. Přisypeme rozinky a nastrouhanou kůru z ? citronu. Nakonec vmícháme do tvarohové náplně sníh z bílku. Příprava těsta: Heru rozpustíme, rozpuštěnou necháme zchladnout, nesmí být horká. Mouku promícháme s cukrem a kypřícím práškem, přistrouháme kůru z půlky citronu. Přidáme 6 lžic mléka, 2 vejce a vychladlou Heru. Vše promícháme a vypracujeme vláčné těsto. Těsto rozdělíme na dva stejné kusy. Každý kus těsta vyválíme na pomoučněné desce na 2 stejně velké obdélníkové pláty. Lepší je ale těsto válet přímo na pečícím papíru. Jeden plát těsta přeneseme i s pečícím papírem na plech a rovnoměrně na něj naneseme ve slabé vrstvě nastrouhaná jablka. Posypeme ořechy a rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem. Pak na jablka navrstvíme tvaroh a opatrně rozetřeme. Druhý vyválený kus těsta položíme opatrně na potřený plát. Po celém obvodu koláče kraje těsto a prsty přimáčkneme k sobě. Koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme rozsekanými ořechy a propícháme svrchu párátkem, aby koláč mohl při pečení "dýchat". Koláč s tvarohovou náplní a jablky pečeme v předehřáté troubě pozvolna při 150 °C asi 25 - 30 minut, dokud koláč nezezlátne. Upečený koláč s tvarohem a jablky necháme po upečení vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
Hrníčkový recept s jablky: Stačí 20 minut a jablečné muffiny jsou na stole
Muffiny podle tohoto receptu jsou pěkně nadýchané, jemné a vůbec ne suché. Navíc k jejich přípravě ani nepotřebujeme váhu. Jednoduše - stojí za vyzkoušení.
Inspirujte se, jak zpracovat jablka: 8 skvělých receptů na víkend
Z jablíček neupečeme jen štrúdl, jejich využití může být opravdu pestré a jejich obsah v moučnících znamená vždy vláčnost a jemnost. Máme pro vás pár receptů, které se vyplatí vyzkoušet.
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena